Plusklassers

In mijn privé heb ik te maken met drie kleinkinderen die met kop en schouders boven het gemiddelde uitsteken. Niet, zoals ik zelf, qua lichaamslengte, maar wel qua intelligentie en weetzucht. En zo blijken er meer te zijn, op school.

Ik ervaar het gedoe rondom die kinderen als ‘zoeken’  en vooral ‘niet vinden’.

Omdat ik wat tijd over heb, ben ik in gesprek gegaan met de schooldirecteur en afgelopen maandag heb ik, voor het eerst van m’n leven, voor de klas gestaan. Tien ‘groep achters’ die als kenmerken hoogbegaafd, boven-intelligent en super-nieuwsgierig hebben. Acht jongens en twee meisjes.

Een uur lang heb ik ze bezig gehouden met de eerste 17 minuten van het eerste college in de laatste serie van de DWDD-University. ‘De toekomst’, heet die serie……dat zijn deze kinderen, dacht ik. Vandaar.

Het eerste college gaat over ‘Het leven’. Moeilijke materie, met voor een christelijke school van behoudende snit, ook gelijk maar even een paar relevante ethische en geloofsvragen: Eindeloos leven? Vier miljard jaar?

Mooi om te zien hoe geboeid ze zaten te kijken en te luisteren.

Mooi om te zien hoe ze reageren op een baby’tje.

Mooi om te zien hoe ze begrijpen dat hygiëne van levensbelang is, hoe ze stomverwonderd waren over de levensverwachting van een goeie eeuw geleden, hoe ze zich met mij verwonderden over cellen, moleculen, chromosomen, DNA, dubbele helix, menselijk genoom etc. etc. En zich met mij verbaasden over de uitspraak van president Clinton die een wetenschapper citeerde die zei ‘dat hij de taal had geleerd waarin God het universum schiep’. (https://www.genome.gov/10001356/june-2000-white-house-event/).

Nee, ik heb er nog niet uitgehaald wat ik graag wilde en ik ben ook benieuwd of ze er nog aan zullen denken dat ik ze gevraagd heb een paar dingen uit te werken en aan mij te mailen. Maar ze vonden het prachtig om naar een echte professor te mogen luisteren, ze vonden het super om in een college-setting te zitten, ze waren benieuwd naar de volgende keer en ze komen graag terug.

En ik, als onervaren leerkracht, heb een heel uur lang een geboeide groep voor me gehad.

Deze kinderen moeten boven de materie uitgetild worden en uitgedaagd worden op een niveau dat het normale Primair Onderwijs ver overstijgt. Wel moeten we voorkomen dat we nu iets gaan doen wat in het Voortgezet Onderwijs weer in het lespakket zit. Dat is niet echt mogelijk, maar juist daarom vraag ik hen niet om dingen te stampen en ga ik niet overhoren. Ik wil ze geboeid, gefocused en getriggerd hebben En nóg nieuwsgieriger dan ze al waren!